02 August 2006

Putina teorie financiara si un weekend la Milano

Cu doi ani in urma citeam un articol foarte interesant in The Independent despre “Latte Factor”, sindromul prin care ne gasim imediat justificari pentru a cheltui sume mici pe lucruri inutile care ne fac viata mai frumoasa si care se aduna zi de zi inghitindu-ne procente tot mai semnificative din venituri. Era vorba despre toate maruntisurile irezistibile pe care se duc o multime de bani, de care de fapt nu ai nevoie sau pe care le-ai putea substitui cu o varianta mai ieftina dar mai putin placuta. Ei dadeau exemplul cafelei de la Starbucks explicand ce economii importante poti face consumand aceeasi cantitate de cofeina de la automatul de cafea sau din cafeaua acasa. Foarte logic si financiar valabil, n-as putea contrazice nimic, mai ales dupa patru ani de finante – banci si-un masterat in management bancar!

Dintr-un punct de vedere mai personal si greu de justificat, stiu ca n-aveam nevoie de inca un carnetel pe langa cele 6 pe care le mai am acasa de exact aceleasi dimensiuni, dar asta nou avea cordelutza si coperti cu scoici atat de frumoase incat chiar n-am putut rezista sa dau numai 6 euro pe el. Prietenii vor intelege acest rationament unde ratiunea nu joaca nici un rol, iar mama va clatina din cap amintindu-si cum eram in stare sa petrec ore in sir la papetarie in C&A fara sa ma plictisesc si fara sa ma hotarasc la un singur produs.

Din pacate insa teoria ramane teorie, articolele raman articole, dilemele mele financiare raman aceleasi ca si in facultate, putin mai rafinate si mai variate acum, dar in esenta neschimbate. Daca as bea cafea fara zahar, simpla si foarte concentrata, cum beam in facultate, as economisi in fiecare zi lucratoare 1,7 euro, adica vreo 400 euro pe an, bani ce s-ar putea transforma intr-o escapada de un weekend intr-un oras european (Milano, de la 365 euro, avion si 3 nopti cu mic dejun). Ceea ce nu e tocmai un lucru de lepadat.

Azi dimineata, adormita dar convinsa ca mi-ar prinde bine un weekend prelungit de relaxare si/sau shopping, am inceput experimentul, luand cafea de la automat (0.7 ron) si nu obisnuitul Mocha Frozito (6.4 ron) cu sirop de ciocolata si frisca. Avea un gust atat de oribil ca dupa primele doua inghitituri am cedat unui espresso stretto pentru ca am o zi lunga si dificila. Cu un espresso o data la trei zile economisesc 7 euro pe saptamana, adica aprox 320 euro pe an si as putea merge la Praga (de la 265 euro avion si 3 nopti cu mic dejun). Cine ma mai vede cu un Frozito sa ma ia de urechi!!! Ofer recompensa…

No comments: