06 November 2006

Spune pe bune!

Ma uitam ieri la un mini-reportaj de turism pe Explorer comentand cum, de fiecare data, emisiunile lor par mai autentice si mai inchegate decat ale noastre. Prezentatoarea nu e cate o frumusete juvenila ca la noi (in mod evident “cunostinta” vreunui directoras de la TV ca altfel oricum nu stie vorbi si filma) ci o femeie in toata firea, mai solida, mai indepartata de 90-60-90 dar plina de viata si voie buna, gata sa se dea cu parapanta si sa manance feluri traditionale fara fitze si fara mina afectata.

Ce-mi place cel mai mult este interactiunea cu oamenii simpli care incearca sa-ti vanda ceasuri de contrabanda pe strada, de care nu te temi sau te feresti, ci gasesti in asta un motiv de buna dispozitie si rasete. Cred ca aici e marea diferenta: fetele de la noi, ratacite in cate o emisiune de turism, nu se distreaza, nu experimenteaza cultura locala, doar se plimba cu un aer preocupat prin fata camerei reflectand la nemurirea sufletului...

Si atunci de ce sa nu faci o emisiune pe bune? Sa gasesti doi tineri veseli si fara fitze, inarmati cu rucsace incapatoare facand turul Europei low-budget. Sa-i filmezi prin hosteluri la cate un gratar, pe tren, autocar sau cu autostopul, prin parcuri cu hartile in fata, prin piete si in mijlocul localnicilor, poate si prin muzee dar neaparat having fun, experimentand, intrand in voba cu lumea, fiind vii, amuzanti si autentici. Prezentand ponturi, insider tips, locuri faine off the beaten track, savurand experienta in sine, viata adevarata si mai putin pietre si monumente, invatand lucruri practice si ciocnindu-se de diferente culturale... Eu m-as uita la asa ceva...

4 comments:

Anonymous said...

Da, spiriduşule, sunt total de acord cu tine
Long, long time ago, pe când Discovery Channel nu emitea decat câteva ore pe zi, era o emisiune de toata frumuseţea ("The Dicemen"), din care încercam, pe cât posibil, să nu scap nici un episod. Nu ştiu ce s-a întamplat cu emisiunea asta, dacă se mai dă pe undeva, până acum 5 minute nici nu m-am gândit să caut episoade pe net... cert e ca pe vremea aia eram foarte entuziasmat de genul ăsta de emisiune şi mă gândeam:
1. de ce nimeni in Romania nu face nimic de genul ăsta... că doar era suficient de low-budget, şi, în plus, eu zic că ar fi prins la public...
2. ce-ar fi să fac eu o chestie de genul ăsta şi să o vând protv-ului pe o căruţă de bani...
Şi totuşi... o emisiune bună de genul ăsta era cea a lui Radu Anton Roman (Dumnezeu să-l odihnească), care nu se sfia să trăiască tradiţiile şi obiceiurile locale la persoana întâi. E adevărat că era o emisiune de cultură culinară, dar în acelaşi timp prezenta zona în care se afla din punct de vedere turistic, cultural, tradiţii şi cam tot ce ai putea cere de la o emisiune de travel. După ce el a murit, emisiunea a fost scoasă din grilele de programe, şi nu a fost reluată, eventual sub altă formă.
De ce? Păi... publicul larg cere manele, vacanta mare şi la bloc, nu tâmpenii din care - Doamne fereşte! - mai afli şi tu una-alta, mai înveţi ceva, îţi deschid ochii şi pofta de călătorii. Şi totuşi... cred că aş putea să reiau ideea aceea, şi să pun pe net nişte mici episoade despre lumea prin care (oricum) mă învârt. Cine e cu mine?

Spiridus said...

pai hai sa facem un blog de calatorii... cred ca ar iesi misto, daca il concepem suficient de deschis ca sa integreze experientele cat mai multor oameni :) ce crezi?

Anonymous said...

Buna spiridush, am rasfoit blogul tau si am numai cuvinte de lauda.
Ultimul post reflecta realitatea noastra, la noi toti se intrec in materie de fitze si bling-bling si acest lucru este daunator, mai ales pentru generatiile de " prichindei".
Ma gandeam , poate intr-un viitor apropiat sau indepartat, sa ne strangem mai multi bloggeri, cu timp liber si pasiune pentru calatorit, sa facem singuri o traversare a Romaniei pe low-cost si cum spun moldovenii" pi jos" si apoi sa postam aventurile noastre, stiu stiu, deja sunt un visator, dar daca vrea cineva sa se implice in asa ceva sa ma contactati :)

Spiridus said...

Mi se pare o idee foarte misto, subscriu cu maxim entuziasm!